www.pcelinjak.com
Webpcelinjak forum
Sada je: 23 svi 2013 04:40.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 189 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 19  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Medonosno Bilje - Sjeme
PostPostano: 07 tra 2010 14:20 

pozdraf svima na forumu! novi sam ovdje i volio bi da se javi netko koga zanima razmnozavanje med. bilja. mene je to zainteresiralo cak i vise nego samo pcelarenje, tako da sad imam 2 hobija. zelja mi je blizu kosnica posaditi sve medonosno drvece i vecinu grmova. ako ima slicnih entuzijasta neka se jave ponajvise radi razmjene sjemena, pogotovo ako ima netko mozda sjemena evodije. ove sam god kupio 2 sadnice al ko ce docekat sjeme. ja trenutno imam sjeme gledicije i amorfe ako nekog zanima pa mozemo razmijenit. cujemo se jos.. zurim ko i svaki normalni pcelar!

Zadnja izmjena: medomann; 14 lip 2010 23:35; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh
 Profil Pošalji e-mail  

Naslov: Re: medonosno bilje - sjeme
PostPostano: 07 tra 2010 15:27 

Imam sjemena evodije vise nego sto imas slobodnog zemljista :-)
Samo moras doci po njega.

Vrh
 Profil Pošalji e-mail  

PostPostano: 08 tra 2010 00:20 

medomann je napisao/la:
pozdraf svima na forumu! novi sam ovdje i volio bi da se javi netko koga zanima razmnozavanje med. bilja. mene je to zainteresiralo cak i vise nego samo pcelarenje, tako da sad imam 2 hobija. zelja mi je blizu kosnica posaditi sve medonosno drvece i vecinu grmova. ako ima slicnih entuzijasta neka se jave ponajvise radi razmjene sjemena, pogotovo ako ima netko mozda sjemena evodije. ove sam god kupio 2 sadnice al ko ce docekat sjeme. ja trenutno imam sjeme gledicije i amorfe ako nekog zanima pa mozemo razmijenit. cujemo se jos.. zurim ko i svaki normalni pcelar!

Poštovanje!
E, svaka čast! Takvog čekam. Kao da si mi uzeo riječi iz usta. Razmisli o uzgoju matičnjaka (fino ga plaćaju u svježem i suhom stanju, a još bolje plaćaju njegovo ulje; jedan moj poznanik ga uzgaja). Danas sam od korisnika ovog Foruma, od Osibara; dobio sjeme amorfe, na čemu sam mu zahvalan kao da mi je poklonio komplet pčelinjak. Sitnice život čine životom. Nasadi malina, obavezno neboduće kupine, a razmnožavaš je priprosto, pa brusnice i borovnice, patuljastih krušaka i jabuka (nemaju grana i rađaju kao paradajz), ribizle jedne i druge, ogrozda, kantariona (dva)... Moj prijatelj ima ovdje veliku rasadničku firmu "H compani H Fruit Bugojno" i ima dosta toga. Vidi na internetu. Lično sam sijao faceliju, nevjerovatna biljka. Čujemo se.
Srdačan pozdrav!

Zadnja izmjena: Zvijezda; 08 tra 2010 00:23; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh
 Profil Pošalji e-mail  

PostPostano: 08 tra 2010 00:22 

miro je napisao/la:
Imam sjemena evodije vise nego sto imas slobodnog zemljista :-)
Samo moras doci po njega.

Poštovanje!
Ako ima dobre volje, može to sjeme jeftinim putem i poštom doći (koje zrnce). Bio bih zahvalan, a i raspoložen za kontrauslugu, ili da platim poštom. Buličić (Osibar) mi je iz Zagreba poštom poslao sjeme amorfe, danas mi stiglo (bez problema na granici).
Srdačan pozdrav!

Vrh
 Profil Pošalji e-mail  

PostPostano: 08 tra 2010 12:31 

pozdraf!
lijepo da se netko javio! ako moze ono sjeme evodije se kako poslati postom bilo bi najjednostavnije, ja bi platio troskove slanja paketa, nije u pitanju, a ako nista kamo onda treba doci po njega? cujemo se jos, zurim na posao kao svaki normalan pcelar. e da oprezno sa amorfom, kao pusti korijenje vise skoro pa nema povratka!

Vrh
 Profil Pošalji e-mail  

PostPostano: 08 tra 2010 20:34 

medomann je napisao/la:
pozdraf!
lijepo da se netko javio! ako moze ono sjeme evodije se kako poslati postom bilo bi najjednostavnije, ja bi platio troskove slanja paketa, nije u pitanju, a ako nista kamo onda treba doci po njega? cujemo se jos, zurim na posao kao svaki normalan pcelar. e da oprezno sa amorfom, kao pusti korijenje vise skoro pa nema povratka!

Odlično, onda je sadim kod komšije pa ćemo se obojica iznenaditi kad nikne.

Vrh
 Profil Pošalji e-mail  

PostPostano: 10 tra 2010 14:37 

pozdraf!
samo sam htio pitati Mireka kamo treba doci po sjeme evodije? ima zemlje ko u prici, sto moje, sto zapustene, namjeravam cijeli podrum oslobodit za teglice mladih biljki kad niknu, nadam se da ce bit i za podijelit vjernim forumasima. pozz

Vrh
 Profil Pošalji e-mail  

PostPostano: 10 tra 2010 15:42 

098 95 33 664

Vrh
 Profil Pošalji e-mail  

PostPostano: 12 tra 2010 13:45 

pozdraf!

evo uhvatio malo (da malo) vremena da napisem ponesto bez zurbe. citao sam na nekom forumu kako se nekolicina pcelara udruzila i zasadila tisuce sadnica medonosnog bilja, njih 6 od 40 clanova drustva. namjeravali su osnovati rasadnik na nekom gradskom zemljistu a zauzvrat bi tamosnoj gradskoj tvrtki besplatno ustupali sadnice. i prije ovoga pretpostavljao sam da bi zanimanje pcelara bilo minimalno za takvo nesto, ali u svemu u zivotu napredak vuku pojedinci i male skupine zanesenjaka, zato nedajmo se pokolebati. ja cu zasigurno osnovati neki svoj manji rasadnik za vlastite potrebe, (i naravno za zanesenjake na forumu). vjerujem da svi primjecujemo kako se u prirodi odvija proces u kojem paše sve vise nestaje, sve se vise prirodnh povrsina suma, livada i sikara iskoristava, nestaje i zagadjuje. gledao sam u Svicarskoj, pa tamo je nemoguce vidjeti neki grm, kupinu ili stablo na medjama, sve je 100% iskristeno, a tako postaje i kod nas. i umjesto da se pcelinja pasa poboljsa sto je najjednostavniji, najisplativiji, gledano cak i kratkorocno (da ne pricamo dugorocno) visestruko najkorisniji nacin da se poboljsa kompletno pcelarstvo, jer sve lezi na nektaru i peludu, pcelari izmisljaju razlicite tehnike pcelarenja, svakojaku kemiju, medikamente kako bi nadomjestili sve slabiju pasu, ali uzalud nam neka jos bolja kosnica u buducnosti, jos neki bolji soj pcela, jos neka bolja tehnika od dvije matice u kosnici (mozda njih 5!!) ako pcele nemaju mlijune cvjetova u stalnoj mjeni koji ce se nadmetati u lucenju nektara kako bi bas njih najvise posjecivale. pitam se koliko je vise truda i znanja potrebno za pcelarenje nekom naprednom tehnikom, koliko se ta ocaravajuca zanimacija zvana pcelarstvo udaljava od obicnog smrtnika? Još malo pa će čovjek trebat skoro biti naučnik sa puno prakse ako želi biti napredan pčelar s visokim prinosima. koliko truda je potrebno za seljene kosnica jer nema dovoljne ni dobre pase, koliko truda se ulozi na pcelarenje kulama od kosnica s 2 matice? da se samo mali dio velike pcelarove energije kroz godine i godine ulagao u popravak pceline pase ne bi do danas mozda niti trebalo pcelariti s dvije matice, kosnice bi se selile iz hobija i zadovoljstva kako bi kupcu imali za ponuditi razlicite vrste meda, a ne da ga imamo uopce; - ovo je bila bajka.. znam pcelare koji na jednom mjestu drze preko 100, cak i do 300 kosnica, a nisu posadili niti jedno drvo! - ovo je svarnost. tuzna..
cini mi se kako pcelarstvo postaje prematerijalno, dobiti sto vise, uloziti sto manje. Čak i ti pčelari koji imaju i preko 300-tinjak košnica stigli bi kroz jesen i zimu razmnožiti sadnice i ponešto posaditi. S druge strane čudi me (i ne čudi) da HPS nema svoj makar minijaturni rasadnik gdje bi pčelari koji to žele mogli nabaviti sadnice i sjeme svih bitnijih medonoša, makar čisto jednu višegodnišnju sadnicu koja treba cvasti i dati sjeme za daljnu samostalnu reprodukciju. Tada bi se i više sadilo jer nemaju svi pčelari volje, ni vremena, ni mogućnosti za takvu djelatnost, a kada bi im već bile ponuđene višegodišnje sadnice po povoljnoj cijeni, koje samo treba zasaditi stvari bi bile drukčije. Da sam ja netko u HPS-u takav rasadnik bi se zasigurno hitno osnovao. Postoje brojni načini financiranja takvog projekta, od državnih poticaja, pčelara te samostalno, od vlastite prodaje. Pčelari bi trebali uz članstvo u savezu odvajati sredstva za financiranje takvog rasadnika, jednako kao što u računu za struju plaćamo nadoknadu za obnovljive izvore energije, u vodi za gradnju vodovoda, slivne vode, za automobile naknadu za ekologiju itd. Pogledajmo lovce koji se sami brinu da u šumi uvijek bude dovoljno lovine. Brinu li se pčelari da u prirodi uvijek bude dovoljno paše? Ulaganje u sadnju medonosnog bilja, pogotovo drveća i grmova koje ce godinama tu biti i mediti, najbolje je uložen trud pčelara, koji će se vratiti ne višestruko, nego stostruko! Gledano samo korist od meda, ne uzimajući u obzir doprinos očuvanju prirode, ekologiju, estetiku i neku osobnu sreću i zadovoljštinu. Mene osobno usrećuje kad vidim kako raste moje drveće, kojeg da nema pčelarskog zanosa ne bi ni bilo u ovom kraju, kojeg sam sadio gdje možda nikada i neću imati pčele, ali je to idealno stanište za pojedinu biljku i nisam dvojio. Dok se stvari ne pođu na bolje, sadimo sami!
Kad već sadimo i nismo prepušteni slučajnosti kakvu ćemo pašu imati, koje vrste staviti u prvi plan? Evodija je zasigurno Bogom dana, tako medonosna, tako dugotrajno cvjeta u razdoblju kad je paša minimalna ili nikakva zbog suše. Ona je zasigurno obvezna! S druge strane ne smijemo zaboraviti na rane paše, pogotovo peludne kako bi se zajednice razvile do bagema, bile jake, zdrave i imune. Meda u košnici uvijek ima, lako ga je dodati ako nedostaje, ali po pitanju peluda ruke su nam vezane, a bez njega nema legla i meda. Više ćemo koristi imati od jakih zajednica ako je paša i slaba, nego od slabih na bogatoj. Osobno radije bih birao dobre rane peludne paše nego evodiju, iako možda ćemo radije saditi evodiju, nego lijesku, vrbe i ostale rane medonoše jer same rastu u ovim krajevima, no unatoč što ih po svuda ima, nigdje ih nema dovoljno, pogotovo uzmemo li u obzir nestabilno vrijeme u doba cvatnje. Ali da odmah raščistimo i da ne budem krivo shvaćen - evodija je neizostavna. Ne znam koliko će evodija umanjiti kvalitetu, odnosno čistoću livadskog meda kad se pomiješaju, ako netko ima iskustva neka svakako podijeli..? Ja sam nekako pristalica sortnog meda ako ga je moguće dobiti, svakako ispred mješavina iako iste nekad znaju biti i finije.
Ovo je za moj prvi pravi post na ovom forumu i previše. Isprike svima koji su bili prisiljeni čitati ovo do kraja, a ujedno i zahvala. :)
Napisao sam to da podijelim s vama svima svoje mišljenje, možda pronađem sličnomišljenike pa da zajedničkim snaga napravimo nešto više i značajnije. O tim konkretnim prijedlozima i akcijama prvom drugom prigodom, nadam se već sutra. pozz

Zadnja izmjena: medomann; 13 tra 2010 15:20; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh
 Profil Pošalji e-mail  

PostPostano: 12 tra 2010 16:12 

Pozdrav medomann!
U svemu se slažem, no u skoro svim branšama zavladala je nekakva letargičnost, sistem poremećenih vrijednosti caruje, a kad nas posljedice lupe po glavu, tek tada, nažalost, počinjemo razmišljati. U svakom vidu dao bih svaku vrstu podrške, ali ja sam iz BiH te ti ne mogu biti od neke koristi, a u BiH je još i gore. Recimo, evo jednog mog primjera. Moj pčelinjak je pod brdašcem gdje je nekada bila Titova vila i to brdašce je bilo puno stabala bagrema starih i preko 40 godina. Nažalost, sada više nema nijednog. Uspije se podmladiti, ali čim dostigne debljinu 7-8 cm, ponovo ga sasijeku, a obratiti se nadležnima, značilo bi da vas proglase ludim. Uz bagrem, bilo je i kestena, lipe, oraha..., sada ništa.
Uzdravlje i sretno!

Vrh
 Profil Pošalji e-mail  

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 189 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 19  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: